Normal_cyber__hack__computer__internet

Deze week vindt de International Cyber Security Summer School plaats in Den Haag. Zestig studenten uit binnen- en buitenland krijgen een opleiding in actuele cybersecurity-onderwerpen. Ondertussen werken zij aan innovatieve oplossingen die het internet veiliger moeten maken. Het nationale veiligheidscluster The Hague Security Delta en haar partners willen op deze manier talent scouten en kennis delen, zodat de digitale veiligheid niet in het geding komt. Dat meldt The Hague Security Delta.

Verschillende nationale en internationale organisaties staan voor een grote uitdaging. Op de huidige krappe arbeidsmarkt valt het niet mee om nieuw cybersecurity-talent aan te trekken en op te leiden. Daarnaast is er nog te weinig kennis over digitale veiligheid bij professionals in andere vakdisciplines dan de ICT. Om hier wat aan te doen, heeft The Hague Security Delta het initiatief genomen om voor het derde jaar op rij de International Cyber Security Summer School te organiseren. Dit doet zij samen met NATO Communications & Information Agency (NCIA), het European Cyber Crime Centre (EC3) van Europol, het Defence Cyber Command van het Nederlandse Ministerie van Defensie, Universiteit Leiden en Dutch Innovation Factory.

Van maandag 21 augustus tot en met vrijdag 25 augustus maken de studenten kennis met deze organisaties en krijgen zij diepgaand inzicht in actuele cybersecurity-onderwerpen die spelen. Enerzijds wordt het inhoudelijke programma gevormd door de technische aspecten van cybersecurity, anderzijds is er volop aandacht voor de juridische en beleidsmatige kant van dit onderwerp.

Daarnaast werken de studenten innovatieve oplossingen uit voor concrete veiligheidsvraagstukken die zij voorgelegd krijgen. Deze hebben onder andere betrekking op de nieuwe generatie firewalls, het goed kunnen inschatten van cyberrisico’s, de ultieme oplossing voor sterke wachtwoordbeveiliging, betalen met crypto-geld en wetshandhaving op het darkweb. Gedurende de hele week worden talenten gescout en zullen de organiserende partijen diepgaande kennis delen met de studenten.

Richard Franken, directeur The Hague Security Delta, zegt dat de behoefte aan nieuw talent groot is en de urgentie hoog. Volgens hem is de samenleving afhankelijk van een goede digitale veiligheid. Dat kan niet zonder nieuwe aanwas van jong talent. Ook de sterke groei van de IT-sector speelt een belangrijke rol. Nieuwe banen op dat gebied moeten wel ingevuld kunnen worden, zowel qua aantallen professionals als qua gedegen kennis van zaken. Vandaar dat de onderwijstrajecten zoals de summer school belangrijk zijn, volgens Franken: "Dit initiatief komt voort uit onze Human Capital Agenda. Hierin werken we samen met onze partners aan het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en werkgevers en het aantrekken en ontwikkelen van talent.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids