Normal_schoolzwemmen__zwemles__zwemvaardigheid__kind__zwemmen

Asielzoekers moeten tijdens de integratie zwemles krijgen en ook betere informatie over veilig zwemmen. Dit zegt de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) naar aanleiding van de verdrinking van een zestienjarige Syrische jongen in een zwembad in Venlo. Dit meldt NOS.

De jongen werd gistermiddag in kritieke toestand uit het buitenzwembad gehaald. Hij werd gereanimeerd, en is per ambulance naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Daar is hij overleden. Volgens een woordvoerder van het zwembad was de Syrische jongen al verschillende keren gewaarschuwd om niet in het diepe bad te gaan omdat hij niet zou kunnen zwemmen.
 
De KNZB pleit nu voor zwemles en betere informatievoorziening over zwemmen voor asielzoekers. Volgens Alice Schols van de KNZB kan zwemmen heel makkelijk lijken voor asielzoekers omdat iedereen het doet. Ze onderschatten daardoor de vaardigheden die nodig zijn voor het zwemmen. Er lopen al een aantal projecten waarin zwemverenigingen met asielzoekerscentra samenwerken, maar dit gebeurt nog niet genoeg. Daarnaast vindt Schols dat badmeesters ook extra alert moeten zijn op asielzoekers in het zwembad.
 
Het zwemongeluk volgt kort op de uitspraak in de zaak van het negenjarige Syrische meisje Salam. Zij verdronk twee jaar geleden tijdens het schoolzwemmen in Rhenen. De rechter oordeelde in juni dat de drie badmeesters schuldig waren aan haar dood. Zij kregen hiervoor een werkstraf van 60 uur opgelegd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids