Normal_bejaard_koppel_relatie_ouderen

Het lectoraat Digital Life van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoekt tijdens Lowlands 2017 hoe festivalbezoekers zich bewegen met een verhoogd alcoholpromillage in hun bloed. Doel uiteindelijk is om met de verkregen data valongelukken bij ouderen te voorkomen. Dit meldt HvA.

Op het onderzoeksterrein onder de naam Lowlands Science zullen de deelnemers onderworpen worden aan verschillende testen, waaronder een balanstest en een loopanalyse. De bewegingen worden geregistreerd met een 3D-camera. Hierbij wordt ook de inname van extra alcohol gestimuleerd. Zowel bij de verschillende vooronderzoeken als op het festival zelf zijn studenten van verschillende studies betrokken.
 
De HvA wil sensoren ontwikkelen die automatisch veranderingen in het bewegingspatroon kunnen detecteren. Hiermee willen de onderzoekers valongelukken bij ouderen voorkomen. De reden waarom dit onderzocht wordt onder mensen met een glaasje op is dat zij, net als mensen met een hoog valrisico, anders gaan bewegen. Zij hebben bijvoorbeeld een slechtere balanscontrole. 
 
Lowlands Science is een populair onderdeel van Lowlands waarbij tijdens het festival wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Lowlands, BKB | Het Campagnebureau en New Scientist nodigen elk jaar wetenschappers uit om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Afgelopen jaren voerde het Radboudumc onderzoek uit naar de invloed van muziek op pijn, het beeld dat jongeren hebben van ouderen, en de psychosociale gevolgen van kanker. Bekijk alle experimenten op Lowlands van dit jaar op www.lowlands.nl. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids