Normal_kov__opvang__kinderen__knutselen

Het Alfa-college in Hardenberg start in september met de training Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). De training is speciaal voor pedagogisch medewerkers  in de kinderopvang, op peuterspeelzalen en op voorscholen die hun certificaat willen halen. De cursus richt zich op het werken met kinderen tussen de twee en vier jaar oud. Dat meldt Hardenberg.nu.

Opleidingsmanager Jurgen Grobbeé wil ervoor zorgen dat medewerkers van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen de kans krijgen om hun VVE-certificaat te halen. Dat is sinds kort verplicht voor pedagogisch medewerkers in Nederland. Met dat certificaat op zak kunnen zij ertoe bijdragen dat kinderen zonder achterstanden op de basisschool terechtkomen. Daarbij is het belangrijk om een kind goed te observeren. Daarnaast is een goede interactie belangrijk en moeten kinderen een rijke speel- en leeromgeving  met educatieve situaties aangeboden krijgen. Vooral het stimuleren van taal bij de peuters is belangrijk binnen de VVE. Pedagogisch medewerkers moeten daarom tijdens de training ook hun Nederlands op niveau 4 van het mbo behalen.

De VVE-training beslaat twaalf bijeenkomsten die elk vier uur duren. Wie wil deelnemen aan de training moet een relevante opleiding afgerond hebben op minimaal mbo-niveau 3 en daarnaast werkervaring hebben binnen de kinderopvang. Naast de lessen zijn er coaching bezoeken en wordt er met de deelnemers per mail contact gehouden.  Het volledige certificaat kan alleen worden gehaald als ook de praktijk gevolgd wordt. Het succesvol afronden van de training geeft deelnemers het recht om gecertificeerd aan de slag te gaan op een VVE-locatie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids