Normal_willem-alexander__koning

Koning Willem-Alexander heeft gisteren het Lorentz Lab van het Teylers Museum in Haarlem geopend. Dit deed hij door een draai te geven aan een machine die elektriciteit opwekt. Dit meldt NOS.

De machine die de koning bediende is een kleinere variant op de Grote Elektriseermachine in het museum, waarmee vonken van meer dan een halve meter gemaakt worden. Het apparaat stamt uit 1874 en is de grootste van zijn soort.
 
In het Lorentz Lab kunnen bovenbouwscholieren van het middelbaar onderwijs, havo en vwo experimenteren met replica’s van oude natuurkundige instrumenten op het gebied van elektriciteit. Leerlingen van het Hageveld uit Heemstede lieten dit op de openingsdag aan koning Willem-Alexander zien. 
 
Lorentz (1853-1928) deed theoretisch onderzoek naar de elektromagnetische eigenschappen van materie.  Met zijn aanname dat de lichtsnelheid de hoogst mogelijke snelheid is, legde Lorentz de basis voor de relativiteitstheorie van Albert Einstein. Lorentz was tevens voorzitter van de Staatscommissie Zuiderzee, die de berekeningen maakte voor de aanleg van de Afsluitdijk. De Lorentzsluizen zijn naar hem vernoemd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids