Logo_logo_onderwijsmuseum

In 1817 verscheen de eerste Staat van het Onderwijs. Om te vieren dat dit jaar de tweehonderdste editie uitkwam, richtte de Inspectie van het Onderwijs in samenwerking met het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht een tentoonstelling in: ‘Dit heilzaam toezigt - 200 jaar Onderwijsverslag’. Dat melden de Inspectie van het Onderwijs en het Nationaal Onderwijsmuseum. 

De tentoonstelling biedt inzicht in 200 jaar onderwijsverslagen en de ontwikkeling van het onderwijs. Door die onderwijsverslagen moeten bezoekers op de hoogte worden gebracht over maatschappelijke dilemma's, beleid, toekomstvisies en ontwikkelingen op het gebied van pedagogiek en didactiek. Door middel van een achttal thema’s worden deze verschillende ontwikkelingen getoond, zodat het publiek een reis door de tijd maakt.

Voordat de tentoonstelling in het Nationaal Onderwijsmuseum werd geopend, namen genodigden deel aan een quiz over 200 jaar onderwijsgeschiedenis. Daaruit bleek dat er in al die jaren zowel verschillen als overeenkomsten zijn te vinden wat betreft ontwikkelingen. Zo werd er in 1935 al gesproken over het belang van ‘telefoonles’ in klassen, een thema dat qua populariteit nu te vergelijken is met sociale media.

De tentoonstelling in het Nationaal Onderwijsmuseum is nog te bezichtigen tot 30 september van dit jaar.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids