Normal_cultuur_film__marleen

Voor docenten organiseert filmorganisatie Cinekid vanaf komend najaar een cursus over Mediawijsheid en 21st Century Skills. Op een creatieve en speelse manier wordt leerkrachten geleerd hoe ze technologie en media het beste in hun lessen kunnen gebruiken. Dat meldt Cinekid. 

De cursus richt zich op interactieve, bestaande én nieuwe media en de betekenis daarvan voor zowel docenten als leerlingen. Ook komt aan bod hoe de media vanuit een gerichte visie in het eigen lesprogramma van docenten verwerkt kan worden.

Omdat de maatschappij snel verandert, houdt het onderwijs zich veel bezig welke kennis en vaardigheden leerlingen zouden moeten leren, zodat zij goed kunnen inspelen op alle snelle veranderingen, ook wel de 21st Century Skills genoemd. De cursus leert docenten om de vaardigheden die hiervoor nodig zijn doelgerichter en concreter toe te passen. Daarnaast speelt kritisch en creatief denken een belangrijke rol binnen de lessen, evenals samenwerken en het oplossen van problemen. Daarbij kunnen bijvoorbeeld nieuwe technieken worden ingezet.

Docenten die deelnemen aan de cursus worden ook wegwijs gemaakt in Computational thinking & ICT-basisvaardigheden. Centraal daarbij staat hoe bepaalde technieken verweven zitten in alles wat we doen en gebruiken en hoe zulke technieken werken. Tot slot is er ook ruimte voor sociale en culturele vaardigheden, waarbij het bewustzijn van de eigen leefwereld groter gemaakt wordt. Dat gebeurt bijvoorbeeld door films te bekijken en door zelf films te maken.

Leerkrachten kunnen individueel of met hun team meedoen aan de cursus. Meer informatie is te vinden via de website van Cinekid: www.cinekid.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids