Winnaars Taalheldenprijzen 2016 met jury en prinses Laurentien, foto: Max Kneefel

Donderdag  heeft prinses Laurentien der Nederlanden in TivoliVredenburg voor de derde keer de TaalHeldenprijzen uitgereikt. De winnaars zijn Dicky Gingnagel uit Amsterdam, Floor van Kan-Melzer uit Middelburg en Sita Goedendorp-Sliep uit Leersum. De TaalHeldenprijzen zijn een aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op een bijzondere manier inzetten om laaggeletterdheid in Nederland te voorkomen en te verminderen. Dit meldt Stichting Lezen & Schrijven.

"Ik ben onder de indruk van de gedrevenheid waarmee de 143 genomineerde TaalHelden zich inzetten. Zij maken echt het verschil door steeds meer mensen te motiveren om iets aan hun taalachterstand te doen. Gelukkig hebben in 2016 drie keer zoveel volwassenen de moed gehad om weer aan de slag te gaan met lezen, schrijven en rekenen", zei prinses Laurentien bij de uitreiking. Tijdens de uitreiking leidde zij ook een interactieve dialoogsessie met 17 genomineerde Taalcursisten.

Dicky Gingnagel wint prijs in categorie Taalcursist. Zijn bereidwilligheid om zich vol overgave als Taalambassadeur in te zetten met als doel andere laaggeletterden over te halen zich te gaan scholen, typeert hem aldus de jury. Floor van Kan-Melzer wint prijs in categorie Taalbegeleider
Over Floor zei de jury:"Floor koppelt sinds 2003 Taalmaatjes en Taalvragers aan elkaar. Daarbij is het bijzonder om te zien met hoeveel enthousiasme en bezieling zij dit doet. In de categorie Bruggenbouwer wint Sita Goedendorp-Sliep. "Sita is een bevlogen duizendpoot", volgens de jury. "Ze houdt zich bezig met het bevorderen van geletterdheid door deel te nemen aan het plaatselijke Taalplatform. Ze was actief betrokken bij het opzetten van het Taalcafé en ze is regionaal coördinator voor besteding van De Wet Educatie Beroepsonderwijs-gelden".

In de zomer van 2016 kon iedereen in Nederland per provincie zijn of haar TaalHeld nomineren en werden de Provinciale Taalhelden 2016 gekozen. Nu heeft een onafhankelijke jury, bestaande uit onder andere Wendy van Dijk, Inez de Graaff, Kete Kervezee, Pieter van den Hoogenband en Raphael Evers, de winnaars van de Landelijke TaalHeldenprijzen gekozen. De TaalHeldenprijzen zijn in 2014 in het leven geroepen ter gelegenheid van het vertrek van prinses Laurentien als voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids