Normal_mobiel_fiets_345

1 op de 5 fietsongevallen waar een jongere bij betrokken is, speelt de smartphone een rol. Daarom heeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) het lespakket Op de fiets? Even niets… ontwikkeld, zodat kinderen leren over de risico’s van smartphonegebruik tijdens het fietsen. Met deze les zet Veilig Verkeer Nederland extra munitie in om het gebruik van smartphones in het verkeer te voorkomen bij jonge weggebruikers. Dit meldt VVN.

Sinds de opkomst van de smartphone is er een hele nieuwe categorie verkeersongevallen bij gekomen. Bijna iedereen tussen de 12 en 18 jaar heeft een smartphone met internetbundel. 77 procent zegt de smartphone ook weleens tijdens het fietsen te gebruiken. Bij 1 op de 5 fietsongevallen waar een jongere bij betrokken is, speelt smartphonegebruik een rol. Om te voorkomen dat er nog meer ongevallen gebeuren, heeft Veilig Verkeer Nederland de verkeersles Op de fiets? Even niets… ontwikkeld voor leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool. 
 
In een vlog die Veilig Verkeer Nederland maakte, vertellen jongeren hoe zij aankijken tegen smartphonegebruik in het verkeer. Cohen: “Vrijwel allemaal gebruiken ze de telefoon tijdens het fietsen. ‘Instagram gebruik ik echt heel veel’ zegt een meisje. We willen dat daar thuis aan de keukentafel over gesproken wordt.”
 
In Op de fiets? Even niets…. daagt Veilig Verkeer Nederland de kinderen uit om zelf na te denken over hun mobielgebruik en hun gedrag in het verkeer. Met korte oefeningen ervaren ze wat het effect is van twee dingen tegelijkertijd doen. Ze bedenken argumenten om fietsen zónder mobieltje te promoten en vullen met de hele klas een afsprakenposter in over veilig fietsgedrag. Het lesprogramma is een van de onderdelen van de VVN Verkeersmethode, waarmee Veilig Verkeer Nederland de NOT Innovatie Award won. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids