Normal_ipad__tablet__onderwijs__docent__leerling__uitleg__ipad_onderwijs__digitaal

Scholen zetten in toenemende mate digitale leermiddelen in om delen van niet-digitaal materiaal te vervangen. Die overstap brengt voor scholen belangrijke keuzes met zich mee, stelt Harold Rimmelzwaan, voorzitter van de GEU, brancheorganisatie voor aanbieders van leermiddelen, toetsen en educatieve dienstverlening. Dit meldt NOT.

Scholen zetten steeds vaker digitale leermiddelen in, zo blijkt uit de Vier in balans-monitor van Kennisnet. Educatieve uitgeverijen bevestigen dit. "Niet alleen het feit dat ze digitaal zijn, maar juist ook de inhoud van de leermiddelen zorgt ervoor dat leraren hun leerlingen een persoonlijk leerproces kunnen aanbieden dat aansluit bij hun talenten", schetst Rimmelzwaan.

"Het gaat vaak om een wezenlijk andere manier van het inrichten van je onderwijs", aldus Rimmelzwaan. "Leermiddelen, didactiek van de leraren, onderwijsvisie en infrastructuur moeten als een geolied team op elkaar zijn afgestemd. Dat gaat dus verder dan enkel je infrastructuur geschikt maken voor digitale leermiddelen. Scholen moeten die keuzes weloverwogen kunnen maken. Op de NOT kan de bezoeker in één dag langs alle uitgeverijen. Je kunt in gesprek met ontwikkelaars en bovendien kun je alles zelf uitproberen."

Volgens Rimmelzwaan kiezen veel scholen voor een blended oplossing. De uitgeverijen zijn erop gespitst om in co-creatie met scholen materiaal te ontwikkelen met nieuwe functionaliteiten. Voorop staan gebruiksgemak en goed en snel inzicht in de vorderingen van leerlingen. Dashboards waarop je – op basis van formatieve toetsen – in één oogopslag kunt zien hoe leerlingen zich verbeteren en wat ze goed en niet goed doen, nemen een hoge vlucht. De kracht van digitale leermiddelen komt niet enkel van adaptieve functies. Door hun leermiddelen steeds multimedialer te maken, sluiten de educatieve uitgeverijen aan bij de belevingswereld van leerlingen.

NOT is de grootste vakbeurs voor het onderwijs in de Benelux voor kinderopvang, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. De beurs wordt van dinsdag 24 tot en met zaterdag 28 januari gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook de Nationale Onderwijsgids is uiteraard aanwezig op de NOT. We zien u graag bij stand 08.C069 in hal 8!

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids