Normal_international_students

Vluchtelingen in de gemeente Zaanstad krijgen meer mogelijkheden om te studeren. Daarbij kunnen ze rekenen op financiële ondersteuning en begeleiding van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Hierover hebben de gemeente en UAF donderdag afspraken gemaakt in een convenant, dat is ondertekend door wethouder Dick Emmer van Onderwijs en Mardjan Seighali, directeur van UAF. Dit meldt gemeente Zaanstad.

Door de situatie in hun eigen land hebben vluchtelingen niet altijd de mogelijkheid gehad om te studeren of hun studie af te ronden. Daarnaast worden behaalde diploma’s in Nederland vaak lager gewaardeerd dan in het land van herkomst. Een studie starten in Nederland is voor hen extra lastig, omdat zij de taal niet goed spreken en niet goed bekend zijn met het onderwijssysteem. In vergelijking met studenten die hier zijn geboren en opgegroeid, missen vluchtelingstudenten een netwerk en de financiële middelen om zonder steun te kunnen studeren.

De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF biedt financiële steun en begeleiding aan vluchtelingen voor, tijdens en na hun studie. De gemeente zorgt dat deze begeleiding mogelijk is bij het realiseren van een passende maatschappelijke positie.

Vluchtelingen in Zaanstad met een studiewens moeten aan diverse criteria voldoen om voor financiële ondersteuning en begeleiding in aanmerking te komen. Ze moeten de Nederlandse taal voldoende beheersen, studiepotentie hebben en de ambitie om een opleiding succesvol af te ronden. Statushouders die aan de criteria voldoen, maar geen recht (meer) hebben op een studiefinanciering, mogen studeren met behoud van een uitkering en krijgen een tijdelijke vrijstelling van de arbeidsplicht.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids