Logo_logo_windesheim

Op 2 december vindt een conferentie plaats over constructieve journalistiek bij hogeschool Windesheim in Zwolle. Hier spreken gerenommeerde buitenlandse en binnenlandse hoofdredacteuren en journalisten over de bruikbaarheid van het nieuwe concept voor het vakgebied: de Boze Witte Man. Dat meldt Winsdesheim.

Alle redacties van Nederland worstelen vandaag de dag met de Boze Witte Man. Geven we hem voldoende aandacht, bevragen hem wel kritisch genoeg, bestaat hij wel? Het antwoord van veel journalistieke media is dat zij al aandacht schenken aan wat de ‘gewone man’ er van vindt. Daarmee wordt de Boze Witte Man een plekje gegeven, maar meer ook niet. Het kan ook anders. Door te werken met constructieve elementen geeft een journalist burgers niet alleen een podium, maar kan hij ze ook betrekken bij het nadenken over oplossingen.

Na de verkiezingszege van Donald Trump stellen ook Nederlandse media zich de vraag of zij voldoende aandacht hebben voor de thema’s die de gewone Nederlander bezighouden. “Mensen willen lezen wat er misgaat, maar ze willen ook weten hoe het verder moet,’’ zegt Martha Riemsma, hoofdredacteur van TC Tubantia en spreker op de conferentie. “Dat laatste gebeurde dus te weinig. De journalistiek was de georganiseerde argwaan geworden. We kunnen als krant alleen blijven bestaan als we ultiem relevante onderwerpen aansnijden, onderwerpen die mensen bezighouden.”

Ook een gerenommeerd journalistiek wereldmerk als de BBC richt zich op wat zij noemt ‘solutions-focused journalism’. “We moeten het bewijs geven voor oplossingen en als het daaraan ontbreekt, dan moeten we daar eerlijk over zijn tegen ons publiek,’’ zegt redactiechef en conferentiedeelnemer Emily Kasriel. “Maar ik leg ook uit dat we ons nieuwsbegrip moeten herdefiniëren als we de wereld werkelijk willen verslaan zoals die is. Waarom zou je een politicus niet wijzen op een oplossing die ergens anders wordt toegepast bij een vergelijkbaar probleem? Dan roep je hem toch ook ter verantwoording?”

Constructieve journalistiek beweegt mensen om verder te kijken. Voorbij de problemen en de schuldvraag. Het helpt hen - na kritische analyse van het gebeurde - bij de oriëntatie op de toekomst: Hoe los je een probleem op? Wat is een alternatief? Wie denkt daar over na? Naast Riemsma en Kasriel, spreken ook vakgenoten Alan Rusbridger (voormalig hoofdredacteur van The Guardian), Ethan Zuckerman (MIT Civic Media Lab), Troels Mylenberg (Jysk Fynske Medier, Denemarken), David Bornstein (Solutions Journalism Network), Karel Smouter (De Correspondent) en Jasper Koning (Tegenlicht). 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids