Logo_logo_windesheim

“De Nederlandse rechtsstaat staat onder druk.” Dat stelt minister van staat Herman Tjeenk Willink. Daarmee leidt hij de debatavond in op dinsdag 29 november in het gerechtsgebouw in Zwolle. Een gesprek over rechtspraak in een complexe samenleving, waar iedereen bescherming zoekt bij de rechter, maar tegelijk aan zijn stoelpoten zaagt. 

De samenleving is in rap tempo complex en onoverzichtelijk geworden. Fundamentele waarden en normen staan onder spanning. Conflicten die vroeger binnen de sociale verbanden van familie, vereniging of kerk werden opgelost, legt de burger nu voor aan de rechter. Terwijl een rechterlijke uitspraak niet meer vanzelfsprekend op draagvlak kan rekenen.

Aan de andere kant treedt de overheid terug. Zij laat het aan ‘de markt’ en de burger. Maar de overheid reageert wel op incidenten met nieuwe regels. Regels die soms de bevoegdheden en beoordelingsruimte van de rechter ontnemen. Ondertussen verwacht de samenleving dat de rechter deze tegenstellingen onder ogen ziet. Wat betekent dit voor de burger, de samenleving en voor de rechtsstaat?

Inleiding op het tafelgesprek wordt gegeven door Herman Tjeenk Willink, minister van Staat. Daarna volgt het tafelgesprek met onder andere docent Recht Klaas van der Kolk, rechter Matthieu Verhoeven en advocaat strafrecht Roel van Faassen, onder leiding van rechter Sandra Schreuder.

Peper & Zout is een reeks gesprekken over uiteenlopende thema’s, georganiseerd door Windesheim in Dialoog. Deze editie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de rechtbank Overijssel, het Zwolsch Juridisch Genootschap en de opleiding Recht van Windesheim. Het debat is op dinsdag 29 november bij de rechtbank Overijssel in Zwolle. Aanmelden is gewenst via lezing@windesheim.nl. Het programma wordt ook live uitgezonden via www.windesheimindialoog.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids