Normal_computer__studeren__werken__student__digitaal

Op 14 november gaat de nieuwste Massive Open Online Course (MOOC) van de Universiteit Utrecht (UU) online op Coursera: ‘Human Rights for Open Societies – An Introduction to the European Convention on Human Rights’. In de MOOC wordt ingegaan op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, één van de meest complexe mensenrechtensystemen. Dat meldt Universiteit Utrecht. 

Twee hoogleraren, verbonden aan het Studie- en Informatiecentrum (SIM) en het strategische onderzoeksthema Instituties voor Open Samenlevingen van de UU, bieden in de cursus inzicht in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. ‘Wat zijn mensenrechten?’ en ‘Hoe werken mensenrechten precies?’ zijn enkele vragen die tijdens de MOOC worden beantwoord.

Hoogleraren Buyse en Gerards leren de deelnemers wanneer en hoe zij zich kunnen wenden tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ook spreken ze over de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van demonstratie, het verbod op discriminatie en het recht om te stemmen. In de MOOC komen tevens de rechten van migranten, vluchtelingen en andere kwetsbare groepen aan de orde.

De MOOC is voor iedereen die is geïnteresseerd in het beschermen van de mensenrechten en de democratie. Aanmelden via Coursera is gratis. Enkel de mensen die een certificaat willen ontvangen na afloop van de cursus dienen een bedrag te betalen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids