Normal_bijles__huiswerk__huiswerkbegeleiding

Alleen een ouder met een goedgevulde portemonnee kan tegenwoordig nog bijles voor zijn kind betalen. Er ontstaat hierdoor in het onderwijs een grotere kloof tussen arm en rijk. GroenLinks-fractievoorzitter Klaver presenteert in zijn partijprogramma de oplossing: gratis bijles voor iedereen. Maar hoe realistisch is dit plan eigenlijk? Moet het reguliere onderwijs niet gewoon beter en kleinschaliger worden zodat bijles niet nodig is? Deze vragen komen zondag aanbod in het programma ‘Kwesties’ op Radio, zo meldt de NTR.

Rob Oudkerk praat in Utrecht over het plan van GroenLinks om bijles voor iedereen gratis te maken met gemeenteraadslid Tara Scally van GroenLinks Utrecht, moeder Joli Luijckx van drie dyslectische kinderen, oud-directeur van een VMBO-school Bart Engbers. Ook in de mobiele studio is Kasper Maltha, oprichter van bijlesinstituut Studo, die vindt dat bijles vooral toegankelijk en betaalbaar moet zijn voor iedereen.

Oud-directeur Bart Engbers van een VMBO-school in Utrecht Overvecht, en nog steeds actief in het onderwijs, meent dat het de ouders zijn die meer verantwoordelijkheid moet nemen. Zonder betrokken ouders heeft gratis bijles geen zin. Moeder van drie kinderen, Joli Luijckx is woordvoerder van Balansdigitaal. Die stichting pleit voor een wetsvoorstel dat ouders en scholen tot samenwerking verplicht. Zij zien liever dat er meer geïnvesteerd wordt in ouderparticipatie dan in gratis bijles.

‘Kwesties’ is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Elke zondagavond reizen de presentatoren af naar locaties waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

De uitzending over bijles is zondag 25 september 2016 van 20.00 tot 21.00 uur op NPO Radio 1.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids