Normal_reanimatie_dummie_ehbo

Wist je dat sommige vormen van educatie vergoed worden vanuit de zorgverzekering? Een cursus EHBO of reanimatie bijvoorbeeld. Niet bij iedereen is dit bekend, waardoor er niet altijd gebruik wordt gemaakt van de educatie die vergoed wordt. Dat is jammer natuurlijk, want de cursussen kunnen erg goed van pas komen en worden bovendien in veel gevallen volledig vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. 

EHBO cursus
Met een EHBO cursus sta je sterker. Je kunt mensen helpen wanneer er iets op straat gebeurt, maar vergeet niet dat de meeste ongelukken gewoon in en rondom huis gebeuren. Iemand met EHBO kennis op zak redt levens. En dat is precies waarom de zorgverzekering deze cursus vergoedt; het zorgt voor besparing op lange termijn en maakt de samenleving veiliger. Let wel op dat jouw EHBO cursus het Oranje Kruis keurmerk heeft.

Reanimatiecursus
Wanneer iemand in elkaar zakt, ben je blij als je kennis hebt van reanimeren. Een reanimatiecursus is daarom altijd zinvol. Zeker wanneer je personen in je omgeving hebt die een verhoogd risico hebben om ooit reanimatie nodig te hebben. Meestal valt een reanimatiecursus onder ‘preventieve zorg’, waaraan een budget is gekoppeld. Je mag dan zelf kiezen aan welke vormen van preventieve zorg je dit budget besteedt.

Cursus omgaan met een ziekte of aandoening
Wanneer je te horen krijgt dat je een bepaalde ziekte of aandoening hebt, heeft dat vaak veel impact op je leven. Er zijn daarom cursussen om patiënten zoveel mogelijk zelfredzaamheid te geven. Van cursussen voor nieuwe rolstoelgebruikers en cursussen voor patiënten met chronische aandoeningen, tot kookcursussen voor mensen die een allergie hebben. Zo’n cursus maakt je altijd slimmer en sterker. Doen dus! De cursussen vallen ook onder het ‘preventieve zorg budget’.

Deze vormen van educatie worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Heb je bovenop je basisverzekering gekozen voor een aanvullend pakket? Dan krijg je deze cursussen in de meeste gevallen volledig vergoed en betaal je hiervoor geen eigen risico. Aan preventieve zorg is een budget gekoppeld en je mag zelf bepalen hoe je dit budget besteedt. Er hoeft dan ook geen specifieke aanleiding voor deze cursussen te zijn, motivatie is voldoende.

(Dit artikel is aangeleverd door UnitedConsumers)