Logo_logos-overheid

Vijftien inspecteurs die recent in dienst zijn getreden bij een rijksinspectie zijn begonnen aan het eerste ‘Leertraject startende inspecteur’. Met dit nieuwe leertraject van de Academie voor Toezicht, dat op 22 juni van start is gegaan, investeren de tien inspecties die samenwerken binnen de Inspectieraad in de vakbekwaamheid van startende inspecteurs. Dat melden de Samenwerkende rijksinspecties.

Iedere inspecteur die aan de slag gaat bij een rijksinspectie volgt een interne opleiding. Daarin komt onder andere specifieke wet- en regelgeving over het toezichtdomein aan bod. De afgelopen jaren groeide daarnaast de behoefte aan een sectoroverstijgend vakinhoudelijk fundament, met aandacht voor de politieke en maatschappelijke context van het inspectiewerk. Daarom nam de Academie voor Toezicht in opdracht van de Inspectieraad het initiatief tot de ontwikkeling van het Leertraject startende inspecteur.

Uniek aan het Leertraject startende inspecteur is dat de aanpak verder gaat dan het klassikaal aanreiken van theorie, vertelt José Kruger van de Academie voor Toezicht. “Onderdeel van het leertraject is ook dat deelnemers opdrachten meekrijgen om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Hierbij krijgen ze begeleiding van een ervaren inspecteur bij de eigen inspectie. Daarnaast is er ruimte voor het verwerken van leerstof en ervaringen in kleine leergroepen. Deelnemers brengen concrete voorbeelden uit de praktijk in en bespreken die met elkaar. Zo leren startende inspecteurs het vak door te denken, te doen en te delen.” In het najaar van 2016 starten nieuwe groepen van het Leertraject startende inspecteur. 

© Nationale Onderwijsgids