Foto: muZIEum/ Joni de Groot

De blinde en slechtziende gidsen van het muZIEum in Nijmegen krijgen vaak de vraag hoe zij sporten of genieten in de buitenlucht terwijl ze niets zien. Dagelijks laten zij bezoekers ervaren hoe het is om niet of slecht te zien. Tijdens vakanties organiseert het museum extra activiteiten om bezoekers nog meer van de wereld van blinden en slechtzienden te tonen. Van 25 juli tot en met 4 september kunnen zij zonder zicht tandemfietsen. Ook is er een zomerse proeverij in het donker, geschikt voor jong en oud. Dat meldt muZIEum.

In de zomer organiseert het museum zomervakanZIE waar bezoekers zelf ondervinden hoe het is om te fietsen terwijl je niets ziet. De bezoekers stappen op de tandem. De persoon achterop mag een blinddoek of simulatiebril dragen, om de wereld door de ogen van een blinde of slechtziende te zien. Daarbij dient hij de controle deels uit handen te geven en volledig te vertrouwen op degene die stuurt. De route van ongeveer anderhalf uur leidt door het stadscentrum en de natuur van Nijmegen. Wanneer het zicht wegvalt, moeten de bezoekers terugvallen op wat ze horen, ruiken en voelen. En dat is in het centrum heel anders dan in de natuur.

Daarnaast kunnen bezoekers deelnemen aan een zomerproeverij, geschikt voor jong en oud. In het donker krijgen zij lekkere en gekke hapjes voorgeschoteld. De proeverij wordt begeleid door een blinde of slechtziende gids, die vertelt welke rol de zintuigen spelen bij het eten. Bovendien ervaren bezoekers wat er gebeurt als ze niet zien wat ze in hun mond stoppen. Meer informatie is hier te vinden.

In het muZIEum kunnen bezoekers kiezen uit twee belevingen. In de donkerbelevingen ervaren zij totale duisternis. Tijdens Expeditie ribbelroute, een wandeling door het centrum van Nijmegen, simuleert een virtualrealitybril diverse vormen van slechtziendheid. Alle rondleidingen worden gegeven door blinde en slechtziende gidsen. In verband met de Nijmeegse Vierdaagse is het muZIEum van 11 tot en met 24 juli gesloten.

© Nationale Onderwijsgids