Normal_disco_uitgaan_discotheek

Leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen de komende weken praktische workshops om hen te wijzen op de gevaren van het uitgaansleven. Het doel is om jongeren veilig uit te laten gaan en alcohol- en drugsmisbruik en agressie tegen te gaan. Dat meldt Dagblad van het Noorden. 

Het gaat om derdeklassers van het Heyerdahl College, Werkman VMBO en Leon van Gelder. Ze krijgen workshops en excursies naar horecazaken. De lessen 'Chill Op Stap' krijgen ondersteuning van hulpdiensten als politie, ambulance, de alcoholpoli van het UMCG en de verslavingszorg. Ook de horeca werkt mee aan de lessen.

Dat hulpdiensten hun bijdrage leveren, biedt volgens onderwijscoördinator Sylvana Oldenburger van het Heyerdahl College veel voordelen. “Je kunt als leraar pubers wijzen op de gevaren van alcohol, maar als een arts van de alcoholpoli dat doet, komt het anders en beter over”, zegt ze.

In veel horecazaken geldt een leeftijdsgrens van achttien jaar. Ook mag er vanaf het achttiende levensjaar alcohol gedronken worden. “Maar wij zien dat deze leerlingen thuis of in een keet indrinken en dan toch op stap gaan. Ze zijn het uitgaansleven aan het ontdekken. Dit project is preventief bedoeld, om ze te begeleiden.”

Er doen ruim 400 leerlingen mee aan de workshops. 

© Nationale Onderwijsgids