Normal_studenten__studeren__werken__huiswerk__laptop__blij__hbo__uni__mbo

De Nederlandse werknemer wil steeds meer de regie over de eigen ontwikkeling. Maar liefst 75 procent vindt het belangrijk om zelf de regie te hebben over een persoonlijk ontwikkelprogramma. Slechts de helft ervaart echter voldoende ruimte en vrijheid om deze regie te nemen. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmark-onderzoek van Raet, specialist in HR-cloudoplossingen en -services. Dit meldt Raet.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 1100 werknemers, 506 HR-managers en 117 bestuurders uit verschillende branches. Voor het oppakken van de eigen regie beschikt slechts 45 procent van de medewerkers over voldoende financiële middelen.

Personeelsfunctionarissen vinden dat het medewerkers te vaak ontbreekt aan eigen initiatief, blijkt uit het onderzoek. Ze noemen verschillende oorzaken. Volgens de meeste HR-managers (63 procent) heeft dit te maken met de waan van de dag, waardoor medewerkers niet toekomen aan ontwikkeling. Ook onbekendheid van ontwikkelmogelijkheden en onvoldoende stimulans van de leidinggevende worden door ongeveer een derde van de managers genoemd als oorzaken. In vergelijking met HR-managers zijn bestuurders minder negatief. Slechts een kwart van de bestuurders vindt dat medewerkers deze regie niet pakken.

Henk Jan van Commenee, productmanager talentmanagement bij Raet: "Wij zien deze behoefte aan regie bij medewerkers in alle branches steeds groter worden. Er liggen momenteel nog veel kansen bij organisaties wat betreft het promoten van ontwikkelmogelijkheden. Vandaag de dag is er een groot scala aan digitale ontwikkeltools die leren in eigen tijd efficiënter maken. Deze digitalisering zorgt ervoor dat medewerkers meer inzicht hebben in hun eigen ontwikkeling en écht de regie kunnen nemen." De Raet HR Benchmark is het jaarlijkse onderzoek van Raet naar actuele HR-trends in Nederland en werd uitgevoerd door TNS Nipo.

© Nationale Onderwijsgids