Normal_image001

Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg (OSO) verzorgt in maart en april 2016 op twee lesplaatsen een cursus die leerkrachten in het primair onderwijs voorbereidt op de komst van anderstalige nieuwkomers. Een kwestie waar waarschijnlijk veel scholen mee te maken krijgen of nu al mee te maken hebben. In vier bijeenkomsten wordt systematisch een stappenplan uitgewerkt voor de eigen school om nieuwkomers goede opvang en zorg te bieden. De cursus wordt gegeven in Sittard en in ’s Hertogenbosch. Dat meldt Fontys OSO.

Bij anderstalige nieuwkomers op school komen er heel veel nieuwe en andere dingen op leerkrachten af. Deze cursus helpt hen op weg en wijst de weg. Dat geldt voor de eerste opvang, voorwaarden voor een veilige sfeer, het omgaan met psychosociale problematiek en het aanleren en bevorderen van Nederlands als tweede taal.

De eerste bijeenkomst gaat over een veilig pedagogisch klimaat in school en in de klas, omgaan met psychosociale problematiek, contacten met ouders, goede voorbeelden en in gesprek gaan met een gastdocent met ervaring. In de tweede bijeenkomst wordt eerste en tweede taalverwerving, NT2 didactiek, taalattitude van de leerkracht en taalaanbod en interactie behandeld. In de derde bijeenkomst staat uitleg regie en stappenplan rond aanmelding, voorbereidende contacten in wijk, met gemeente, hulpverlening met ouders centraal. In de laatste bijeenkomst gaat het over woordenschatverwerving, spreken en luisteren, actuele materialen en leermiddelen. In gesprek met een gastdocent met ervaring.

De post-hbocursus ‘Anderstalige nieuwkomers in de school’ is bestemd voor onder meer leerkrachten, intern begeleiders, ambulant begeleiders in het primair onderwijs. Het cursusgeld bedraagt 250,00 euro. Deelnemers ontvangen een ‘Bewijs van deelname’. In Sittard zijn de bijeenkomsten op 3, 17, 31 maart en op 7 april 2016. In ’s Hertogenbosch zijn de bijeenkomsten op 8, 22 maart en op 15 en 19 april 2016. De lestijden zijn op beide locaties van 18.30-21.00 uur. 

© Nationale Onderwijsgids