Normal_vlag_eu_flag_europese_unie

Ambtenaren van verschillende ministeries en EU-instellingen geven interactieve gastlessen aan jongeren op middelbare en hogescholen en universiteiten. Dit gebeurt tijdens het halfjaarlijks EU-voorzitterschap van Nederland in de eerste helft van 2016. 

In de lessen staan uitwisseling van ervaringen, meningen en ideeën over Europese onderwerpen centraal. In tegenstelling tot een standaard les over de instanties van de Europese Unie, is EU Back to School bedoeld om de leerlingen bewust te maken van de Europese Unie door in te gaan op actuele thema's. De scholieren en studenten worden uitgenodigd actief deel te nemen en met elkaar én de gastdocent in debat te gaan.
 
Speciaal voor EU Back to School is een nieuwe methode ontwikkeld met actuele onderwerpen zoals vluchtelingen, veiligheid en jeugdwerkloosheid. De school bepaalt samen met de gastdocent het onderwerp van de les.
 
EU Back to School begon in 2007 als een initiatief van Duitsland tijdens hun halfjaarlijkse EU-Voorzitterschap. Het idee werd ondersteund door de Europese Commissie. Inmiddels bieden diverse lidstaten het programma aan.
 
© Nationale Onderwijsgids