Logo_logo-elab

Bibliotheek Rijn en Venen introduceert het eLAB: een plek waar kinderen en volwassenen alles te weten komen over moderne media. Met de komst van het eLAB ondersteunt en adviseert de bibliotheek scholen bij innovatie en ontwikkeling. De moderne media spelen in de 21ste eeuw een steeds grotere rol en techniek zal een vast onderdeel van de schoolvakken binnen het basisonderwijs worden. Alle 7.000 basisscholen in Nederland zullen in 2020 wetenschap en technologie aanbieden. Dat meldt Bibliotheek Rijn en Venen.

In het eLAB staan getrainde medewerkers, de e-Geniuses, klaar om bezoekers te verrassen en te inspireren.  Ook zullen zij leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs wegwijs maken in het eLAB bij de speciale groepsbezoeken. Tijdens de landelijke themaweken, zoals de Kinderboekenweek en de Codeweek, zullen extra activiteiten in het eLAB worden georganiseerd. Zo is er het hele jaar iets te ontdekken.

In het eLAB kunnen kinderen ook terecht voor LEGO Education: hierbij leren kinderen spelenderwijs problemen op te lossen. Door te bouwen met LEGO, wordt ingewikkelde materie visueel en daardoor duidelijker. Zo kunnen kinderen met de hele klas bijvoorbeeld het verhaal uit een boek nabouwen met LEGO en het verhaal in een chronologische volgorde zetten. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens heel erg leuk.

Met het eLAB wil de bibliotheek bezoekers mediawijs maken en hen voorbereiden op het leven met moderne media. In het eLAB komen mediawijsheid, leesbevordering en 21st Century Skills - vaardigheden om met deze nieuwe media om te gaan – samen. In het eLAB kunnen bezoekers zelf films maken met een greenscreen en leren hoe zij games, websites, computers en apps kunnen bouwen. Ook kunnen zij zien en ontdekken hoe bijvoorbeeld een 3D-telefoonhoesje geprint wordt of hoe een robot opdrachten uitvoert. Het eLAB is vanaf 19 september geopend, meer informatie is te vinden op elab-alphen.nl.

© Nationale Onderwijsgids