Normal_autisme_jongen__compfight_

Psycholoog Trudy Bron geeft op 16 juni in De Bilt een lezing over kinderen die meerdere stoornissen tegelijk hebben. Kinderen met ontwikkelingsproblemen blijken vaak te lijden aan meerdere stoornissen, dus niet alleen ADHD, maar bijvoorbeeld ook dyslexie of dyscalculie. Bron behandelt deze kinderen. Dat meldt Balans Digitaal.

In Balans Magazine is er een interview gepubliceerd met de psychologe. “De oorzaak van aandachtsstoornissen, van leerproblemen en ook van autisme zit in de informatieverwerking”, zegt Bron. “De informatieverwerking via de ogen, oren en de tastzin verloopt bij deze kinderen niet optimaal. Daar zit het grootste knelpunt. En omdat informatieverwerking het grondprobleem is, kun je er sneller andere problemen naast krijgen. De kans bestaat dan dat een kind naast ADHD ook leerproblemen heeft, of naast autisme ook een aandachtsstoornis.”

Bron kijkt bij de behandeling niet alleen naar het probleem dat bij een kind op de voorgrond staat. Haar uitgangspunt is om naar het hele kind te kijken. De psychologe benadrukt dat het heel belangrijk is om naar de hele ontwikkeling van een kind te kijken, zodat ook de sterke kanten ontdekt kunnen worden. Ook komt er dan meer evenwicht in de ontwikkeling van het kind. “Ik hamer altijd op het kijken naar de sterke kanten, omdat een kind meer is dan zijn stoornis”, zegt Bron.

Zowel leden als niet-leden van Balans, NVA en Impuls/Woortblind kunnen de lezing bijwonen. Voor leden is de lezing gratis, niet-leden betalen 15 euro per ticket. Het aanmeldingsformulier is hier te vinden.

© Nationale Onderwijsgids