Normal_bouw_tractor_traktor_landbouw

Nederland krijgt een leidende rol bij de Wereldbank voor de aanpak van extreme honger. Door de vooraanstaande positie van Nederlandse bedrijven en kennisinstituten op het gebied van efficiënte en duurzame voedselproductie is Nederland gevraagd de bank te adviseren over voedselprojecten in ontwikkelingslanden. Nederlandse experts zullen bij verschillende projecten worden ingezet en Nederland zal trainingen en workshops aanbieden over onderwerpen als veilige voedselketens en duurzame landbouw. 

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) tekent daarvoor donderdag een partnerschap met de Wereldbank, tijdens een top in Rotterdam. Ploumen: "Voldoende gezond en veilig voedsel moet voor iedereen binnen handbereik zijn. De Nederlandse land- en tuinbouwsector weet hoe je een hogere opbrengst kunt realiseren, tegen lagere kosten en met minder belasting van het milieu. Samen met de Wereldbank kunnen we onze oplossingen wereldwijd inzetten." Belangrijk deel van de samenwerking richt zich op het uitwisselen van kennis door het bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en de overheid.

Vorig najaar is ons land een soortgelijk partnerschap aangegaan op het gebied van watermanagement. "Het is natuurlijk mooi dat internationaal wordt erkend dat Nederland op deze terreinen, die beide speerpunten zijn van het ontwikkelingsbeleid van dit kabinet, het verschil kan maken", aldus Ploumen.

© Nationale Onderwijsgids