Normal_ict_vrouw_werken_studeren3465

Vanaf januari biedt de TU Delft online ProfEd cursussen aan. Deze professional education courses zijn wereldwijd te volgen en bedoeld voor mensen die al enige jaren werkervaring hebben en zich naast hun baan willen bijscholen. TU Delft is samen met MIT Sloan School of Management en Rice University een van de voorlopers die ProfEd cursussen aanbiedt. Dit meldt de TU Delft. 

ProfEd wordt op 2 oktober gelanceerd door het online onderwijsplatform edX. De eerste ProfEd cursus is ‘Economics of Cybersecurity’. 
 
TU Delft biedt sinds het voorjaar van 2013 via edX gratis online cursussen, (MOOC’s – Massive Open Online Courses) aan, waarvoor zich al zo’n 220.000 geïnteresseerden over de hele wereld hebben ingeschreven. Anders dan die MOOC’s, zijn professional courses toegesneden op mensen die werkzaam zijn in de desbetreffende sector. Zij kunnen echte praktijkvoorbeelden, wereldwijd, aandragen als ‘cases’. Door de MOOC vergroten de deelnemers zo ook hun netwerk. De gewone MOOC’s zijn gericht op een breder publiek en zijn meestal een introductie in een vakgebied. Een ander verschil is dat ProfEd cursussen niet gratis zijn, deelnemers aan ‘Economics of CyberSecurity’ betalen bijvoorbeeld US$ 250. Daarnaast zal er tijdens deze cursussen meer interactie zijn met de docenten, bijvoorbeeld in de vorm van ‘webinars’ (een seminar op internet dat de deelnemers online kunnen volgen). 
 
Deelnemers die de cursus succesvol afronden krijgen een door edX geverifieerd certificaat van voltooiing. Daarnaast krijgen de succesvolle deelnemers Continuing Education Units (CEUs), punten waarmee ze ook naar hun werkgever kunnen aantonen dat ze de cursus gevolgd hebben. Deze punten zijn vooral belangrijk voor het internationale, of Amerikaanse, publiek: daar is het voor verschillende beroepsgroepen verplicht zich gedurende hun carrière bij te scholen en het behalen van CEUs is een manier om dat te doen.  
 
 © Nationale Onderwijsgids