Palliatieve zorg

UTRECHT - De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) wil dat alle huisartsen verplicht een (bij)scholing palliatieve zorg moeten volgen. Dat schrijft de organisatie in haar Standpunt Palliatieve Zorg, dat recent werd uitgebracht.

In dit standpunt komen tien wensen met betrekking tot palliatieve zorg naar voren. De kwaliteit van de huisartsenzorg is daar één van. De NFK signaleert dat huisartsen onbewust onbekwaam zijn op dit gebied.

Een andere wens is die tot invoer van zogenaamde 'kijk- en luistergelden'. Goed luisteren, kijken en afstemmen zijn volgens de NFK cruciale onderdelen van palliatieve zorg. Daarom pleit de organisatie voor de mogelijkheid van vergoeding van deze kijk- en luistergelden door de verzekering.

Ander zaken die in het standpunt aan bod komen zijn meer aandacht voor palliatieve zorg in zorgopleidingen, betere afstemming en samenwerking tussen zorgverleners en doelmatige financiering van palliatieve zorg en expertisecentra die zich bezig houden met deze vorm van zorg.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem