Maagdenhuis beklad met rode verf, UvA gaat aangifte doen

Het Maagdenhuis is beklad met rode verf door een groep pro-Palestijnse activisten. Het Maagdenhuis hoort bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit laat aan AT5 weten dat ze aangifte gaan doen van vernieling. Dat meldt NH Nieuws.

De rode verf op het UvA-gebouw is aangebracht door de actiegroep Palestine Action Amsterdam. Zij hebben hun actie inmiddels ook opgeëist. Ook staat er op de muur gespoten ‘intifada’. Dat betekent opstand in het Arabisch.

'Geld liever in het onderwijs gestopt' 

Een woordvoerder van de UvA laat weten het zonde te vinden dat dit is gebeurt. “We gebruiken het geld dat we nu stoppen in de reiniging van het gebouw liever in ons onderwijs en onderzoek.”  Het Maagdenhuis is de afgelopen weken vaker het decor geweest van protesten die georganiseerd werden door pro-Palestijnse activisten.

Sportschool ook beklad 

Niet alleen het Maagdenhuis is beklad, ook andere gebouwen in Amsterdam hebben rode verf op de gevels. Het gebouw op de hoek van de Raadhuisstraat en het Singel, waar een sportschool is gevestigd, heeft ook bezoek gehad van de actiegroep. De sportschool snapt alleen niet helemaal waarom dit pand is aangepakt, maar volgens de actiegroep deelt deze het pand met Palantir. Dit softwarebedrijf zou surveillance-apparatuur voor Israël ontwikkelen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk