VU laat demonstranten overnachten in tentenkamp op het terrein

Bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft een groep demonstranten de nacht in tentjes doorgebracht. Dat gebeurde bij de locatie aan De Boelelaan. De universiteit heeft het tentenkamp voor in ieder geval één nacht laten staan. Dat meldt AT5.

Aan de bouwhekken rondom het tentenkamp hangen Palestijnse vlaggen en spandoeken. Inmiddels staan er acht tenten op het terrein. Een woordvoerder van de VU geeft aan dat de demonstratie vannacht zonder incidenten is verlopen. “We zijn al in gesprek met de studenten, daarom hebben we besloten de actie toe te staan.”

Tentenkampen 

Bij meerdere universiteiten in Nederland zetten demonstranten de afgelopen weken tenten op. De UvA kreeg daar in mei ook mee te maken, daar bleven demonstranten overnachten op het Roeterseiland en op het Binnengasthuisterrein. De universiteiten hebben connecties met organisaties in Israël, de demonstranten willen dat die banden stopgezet worden.

Ontruimen of gedogen? 

Bij de UvA werd het tentenkamp uiteindelijk door de politie ontruimd. De VU is nog intern aan het overleggen of de demonstranten een tweede nacht mogen blijven. De universiteit heeft wel contact met de politie. Zij houden de situatie goed in de gaten. In de nacht zijn een aantal agenten langsgegaan om even te kijken, maar op dit moment is er geen politie aanwezig.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk