Onderwijs koploper op WIA-aanvragen na long covid

Op werknemers in het onderwijs had long covid vorig jaar het grootste effect op het langdurig ziekteverlof. Met een aandeel van 7,7 procent in het aantal WIA-aanvragen was de impact van corona groot op de onderwijssector. Het onderwijs staat met dit percentage zelfs boven de zorg. Dat meldt de AOb. 

Dat het onderwijs koploper is in het aantal WIA-aanvragen vanwege long covid, betekent niet dat de zorg minder last had van corona. Het risico op corona lag in de zorgsector flink hoger met 0,93 procent versus 0,56 procent in het onderwijs. De onderzoekers schrijven dat ‘in de bedrijfstak onderwijs het risico op long covid weliswaar kleiner is dan in zorg & welzijn, maar dat het aandeel long covid in de WIA-aanvragen een stuk hoger ligt. Dat komt omdat het totale WIA-risico in het onderwijs veel kleiner is dan in de zorg.’

Gevaarlijke omgeving 

De cijfers suggereren dat het onderwijspersoneel in een ‘gevaarlijkere omgeving’ moest werken en daardoor vaker besmet is met corona. “Dat is de enige logische verklaring voor het hoge aandeel”, aldus onderzoeker Carla van Deursen van het UWV.

Financiële compensatie 

De AOb wil dan ook een financiële compensatie voor werknemers die te maken hebben met long covid. “Het gaat om honderden collega’s en voor deze mensen is nog steeds geen vangnet”, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep. Er is nu een betaalbare verzekering ontwikkeld die inkomensbescherming biedt voor werknemers die uitvallen door ziekte. Ook mensen die nu al zijn afgekeurd vanwege long covid kunnen daaronder vallen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk