Dyonne Depondt

Soms stap je een groep binnen en dan voel je meteen dat er een goede vibe is. Je voelt je ongekend welkom. Vorige week donderdag had ik de eer om weer een training te geven aan zo’n heerlijke groep. Ik had het idee dat ik in een sterrenrestaurant was beland, maar het was ‘gewoon’ een basisschool. Hospitality ten top.

Door Dyonne Depondt

– "Wil je wat drinken?"
 
– "Zal ik effe met je meelopen om je de weg te wijzen?"
 
– "Is het gelukt met de techniek?"
 
– "Ik bel de ict'er voor je." (het was dus niet gelukt….ik en techniek ahum…)
 

Wist je dat positief denken je werkgeluk bevordert?

 
Een opgewekt mens presteert beter. De Amerikaanse psycholoog Shawn Achor ontdekte dat en schreef zijn bevindingen voor ons op in zijn boek The happiness Advantage. Hij ontdekte dat succesvolle mensen haast zonder uitzondering optimistisch van aard zijn. Als je je prettig voelt maakt je brein dopamine aan. Behalve dat die neurotransmitter je blij maakt, kan dopamine nog meer:
 
  • Je denkprocessen verlopen sneller
  • Je wordt creatiever, omdat je sneller en scherper denkt
  • Je kunt beter omgaan met stress
De meeste mensen willen succesvol zijn in hun leven. En natuurlijk wil ook iedereen gelukkig zijn. Dan is het toch simpel?! ‘Als je hard werkt, word je succesvol en dan ben je vanzelf gelukkig’. Helaas, succes levert niet per definitie geluk op. Het is juist precies tegenovergesteld. Als we gelukkig zijn en meer positief, dan zijn we meer toegewijd, creatief, minder ontvankelijk voor stress en meer productief. 
 

Hoe krijg je je brein in zo’n positieve stemming?

 
Volgens Achor kun je dat trainen. En het klopt, want ik spreek uit ervaring;-) Schrijf eens een maand lang elke dag drie dingen op waarover je tevreden bent in je leven. Zo went je brein aan positief denken en liggen je dromen dichterbij dan je denkt.
 
Wil jij weten hoe je de positieve krachten van je medewerkers, je leerlingen of teamleden kunt benutten? Plan gerust een gratis strategiegesprek via info@d-dep.nl.
 
Dyonne Depondt heeft 22 jaar in het basisonderwijs gewerkt als leerkracht, als directeur, als trainer en als coach. Sinds januari 2018 is ze eigenaar van D-DEP Leiderschapsontwikkeling in Doorn. Ze heeft haar hart gevolgd en is gaan werken als soft-skill trainer en inspirator, vooral in het onderwijs en voor jonge ondernemers.Veel leerkrachten, ook starters, gaan gebukt onder werkdruk en dat is Dyonne een doorn in het oog. Het is haar missie om leerkrachten en directeuren verder te helpen om sterke en gelukkige scholen te bouwen.Ontdek je ontspannen kracht en maak het verschil. Inspireer jezelf en anderen om te dromen, te leren, te doen en te worden. Meer weten? www.d-dep.nl / info@d-dep.nl / 06-52677402.
 
 
© Nationale Onderwijsgids / Dyonne Depondt