Normal_afbeelding_2023-12-13_130150725

Ben je creatief, heb je originele ideeën en kun je helder communiceren? Dan is het beroep van grafisch vormgever of webdesigner mogelijk iets voor jou. Als grafisch vormgever geef je vorm aan zowel online- als offline producten, terwijl een webdesigner zich vooral bezighoudt met het ontwerpen van websites. Met een degelijke opleiding zet je de eerste stap naar een veelbelovende carrière.

 

Wat doet een grafisch vormgever?

Of je nu een carrièreswitch overweegt of je ervaring wilt uitbreiden met vakspecifieke kennis, het verkennen van nieuwe functies is altijd waardevol. Een grafisch ontwerper kan werkzaam zijn bij een drukkerij, uitgeverij, reclamebureau, marketingbureau of als zelfstandig webdesigner. Taken omvatten het vormgeven van zowel offline- als online producten, zoals folders, brochures, flyers, boekomslagen, logo's en websites.

Grafisch vormgevers hebben een sterk creatief vermogen en kunnen abstracte ideeën moeiteloos omzetten in beeld. Goede luister-, observatie- en analytische vaardigheden zijn essentieel.

 

Jouw vaardigheden en kennis

Als jouw vaardigheden aansluiten, is het een kwestie van het juiste kennisniveau bereiken. De grafisch vormgever opleiding bereidt je voor op toekomstige taken, of je nu voor een werkgever werkt of je eigen bedrijf start. Hier leer je hoe je klanten effectief in de schijnwerpers zet met reclame en hoe je boodschappen overtuigend overbrengt. Of het nu autobelettering of flyers betreft, jouw ontwerpen zullen overal opvallen.

 

Het beroep webdesigner

Webdesign is een specialisatie binnen de grafische vormgeving, gericht op het maken van webpagina's en apps. Vaak worden deze opdrachten uitgevoerd voor klanten, hoewel sommige webdesigners ook websites en apps voor de vrije verkoop ontwikkelen.

Webdesign is nauw verbonden met marketing en reclame, en daarom moet een webdesigner uitgebreide kennis hebben van programmeertalen zoals HTML, JavaScript en PHP, evenals expertise in hosting, domeinbeheer en zoekmachineoptimalisatie (SEO).

 

Vaardigheden, kennis en opleiding voor de webdesigner

Webdesigners worden beschouwd als experts op het gebied van webontwikkeling, online zichtbaarheid en marketing. Naast grafische en technische kennis, zoals kleurgebruik, beeldbewerking, typografie en lay-out, moet een webdesigner affiniteit hebben met zoekmachines. Creativiteit, openheid voor kritiek en effectieve communicatieve vaardigheden zijn ook cruciaal, gezien het frequente overleg met opdrachtgevers, collega's en tekstschrijvers.

Een webdesign opleiding legt de basis voor dit beroep en biedt inzicht in zowel grafische als technische aspecten. Hier leer je de mooiste en functionele websites of apps te ontwerpen.

 

In loondienst of voor jezelf beginnen

Werken in loondienst biedt stabiliteit, met maandelijks salaris, pensioenopbouw, ziekte-uitkering en vakantiedagen. Eigen ondernemerschap biedt daarentegen meer vrijheid en fiscale voordelen, zoals zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Ondernemen vraagt echter om extra inspanningen op het gebied van acquisitie en administratie.

De keuze tussen loondienst en zelfstandig ondernemerschap kan lastig zijn. Volg een opleiding tot grafisch vormgever of webdesigner en ervaar beide opties. Na verloop van tijd weet je welke weg het beste bij jou past.