Normal_pexels-jan-van-der-wolf-7438447

Het artikel geeft praktische tips aan ouders om hun kinderen te ondersteunen bij het leren van rekenen in groep 8, het laatste jaar van de basisschool. Het ontwikkelen van goede rekenvaardigheden is essentieel voor het succes van kinderen bij de eindtoets en hun voorbereiding op de middelbare school.

1. Zorg voor een rustige en georganiseerde studieplek

Een van de tips is het creëren van een rustige en georganiseerde studieplek. Hierbij is het belangrijk dat het kind een bureau heeft met voldoende licht en een goede stoel om comfortabel te kunnen studeren. Afleidingen zoals mobiele telefoons, tablets en televisies moeten worden verwijderd. Door een georganiseerde en rustige studieplek te creëren, kan de concentratie van het kind worden verbeterd en het leerproces effectiever worden.

 

2. Praat met de leerkracht van je kind

Een andere tip is om met de leerkracht van het kind te praten. De leerkracht kan belangrijke informatie geven over de voortgang van het kind bij rekenen. Ouders kunnen met de leerkracht praten over de sterke en zwakke punten van hun kind en vragen om suggesties voor leerstrategieën die thuis kunnen worden toegepast. Als het kind extra ondersteuning nodig heeft, kan de leerkracht helpen bij het vinden van extra middelen en hulpmiddelen.

3. Maak gebruik van educatieve apps en websites

Het gebruik van educatieve apps en websites wordt ook aanbevolen. Er zijn veel apps en websites beschikbaar die zijn ontworpen om kinderen te helpen bij het leren van rekenen. Deze kunnen op een leuke en interactieve manier de rekenvaardigheden van kinderen verbeteren. Een voorbeeld van een populaire website voor groep 8 is wijzeroverdebasisschool.nl.

Daarnaast wordt voorgesteld om kinderen praktische rekenervaring te laten opdoen. Rekenvaardigheden kunnen worden toegepast in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door samen te koken of boodschappen te doen. Kinderen kunnen hierbij berekeningen maken, zoals het wegen van ingrediënten, het vergelijken van prijzen of het berekenen van kortingen. Door rekenvaardigheden in de praktijk toe te passen, kunnen kinderen de rekenconcepten beter begrijpen en onthouden.

 

4. Geef je kind positieve feedback en beloningen

Positieve feedback en beloningen spelen ook een belangrijke rol. Ouders moeten hun kinderen complimenteren voor hun inspanningen en prestaties, zelfs als het resultaat niet perfect is. Het belonen van goede resultaten bij rekenopdrachten of toetsen kan de motivatie van kinderen vergroten. Beloningen kunnen eenvoudig zijn, zoals extra schermtijd of een favoriete snack.

Regelmatig oefenen en herhaling zijn essentieel bij het leren van rekenen. Ouders moeten regelmatig oefensessies plannen en verschillende soorten oefeningen gebruiken om de interesse van hun kinderen te behouden. Begin met eenvoudige oefeningen en ga geleidelijk over naar moeilijkere opdrachten.

 

5. Blijf geduldig en ondersteunend

Tot slot is het belangrijk voor ouders om geduldig en ondersteunend te blijven. Leren rekenen kan moeilijk en frustrerend zijn voor sommige kinderen. Ouders moeten begrip tonen voor de uitdagingen van hun kinderen en aanmoediging bieden, zelfs als ze fouten maken.