De onderhandelingen over een te vormen minderheidsregering met CDA en VVD zijn nog in volle gang, maar de partijen kunnen snel overeenkomst bereiken over waar ze 16 van de geplande 18 miljard euro aan bezuinigingen vandaan gaan halen. De kinderopvang zal mogelijk één van de posten worden waar het nieuwe kabinet fors op wil gaan bezuinigen.

Dit blijkt uit een vertrouwelijk overzicht van het ministerie van Financiën, dat de Volkskrant in handen wist te krijgen. In het overzicht worden de financiële plannen van vijf politieke partijen betrokken bij het formatieproces naast elkaar gelegd.

Sinds afgelopen maandag onderhandelen Maxime Verhagen (CDA) en Mark Rutte (VVD) over een te vormen minderheidsregering. De PVV van Geert Wilders zal gedoogsteun verlenen aan het nieuwe kabinet. De drie partijen zijn het eens over het bedrag van 18 miljard euro dat bezuinigd zal worden op de overheidsuitgaven.

Naast de kinderopvang kunnen de partijen volgens het overzicht snel overeenstemming bereiken over een kortere WW, verhoging van de AOW-leeftijd en ontkoppeling van de uitkeringen. De verschillen in opvatting over wat er met de zorg moet gebeuren zijn wel erg groot.

Lees ook: Verkiezingen en kinderopvang; welke partij wil wat

© Nationale Onderwijsgids