Normal_class-5982708_1280

De Stichting Islamitisch Primair Onderwijs (SIPO) moet het aangeboden schoolgebouw van de gemeente Oosterhout accepteren, aldus een recente beslissing van de rechtbank Breda. De rechter oordeelde dat het gebouw op een redelijke afstand van de leerlingen ligt. Zo laat de Gelderlander weten.

Deze uitspraak markeert een voorlopig einde aan de langlopende kwestie tussen SIPO en de gemeente Oosterhout. SIPO wilde een islamitische school vestigen in de wijk Oosterheide, waar de meeste leerlingen wonen. Momenteel worden ongeveer honderd leerlingen dagelijks met busjes naar Breda vervoerd, wat op jaarbasis circa 130.000 euro kost.

Locatiekwestie

De gemeente Oosterhout stelt dat er in Oosterheide geen geschikte plek is voor de nieuwe school, die inmiddels de naam Aboe Ayoeb al Ansari heeft gekregen. Als alternatief bood de gemeente twee locaties aan: De Berkenhof in de wijk Dommelbergen en De Biëncorf in het centrum van Oosterhout.

SIPO-bestuurder Mohamed Talbi vindt de afstand van ongeveer vijf kilometer naar De Berkenhof te groot en onveilig voor de leerlingen. De gemeente houdt echter vol dat deze locatie binnen de redelijke afstand van zes kilometer valt, zoals bepaald door de Rijksoverheid.

Reactie op de uitspraak

De uitspraak van de rechtbank Breda, die de gemeente in het gelijk stelt, leidde tot teleurstelling bij Mohamed Talbi. "We beraden ons nog of we in beroep gaan tegen deze uitspraak. Volgens ons zijn er in Oosterheide wel geschikte locaties. Wij kijken regelmatig op Funda en zagen dat ook ergens anders in de buurt ruimte is vrijgekomen," aldus Talbi.

Hij noemt de uitspraak een verslechtering voor de ouders, die nu hun kinderen dicht bij huis op de bus kunnen zetten. Talbi vindt dat het onveilig is om de kinderen naar de andere kant van Oosterhout te sturen.

Vooruitzicht

De Biëncorf aan het Slotjesveld, waar drie lokalen beschikbaar zijn, is voor SIPO wel acceptabel. Komend schooljaar starten daar de groepen 1 en 2. Onderwijswethouder Guus Beenhakker is blij met de duidelijkheid: "We staan klaar om deze kinderen welkom te heten in Oosterhout. Alle ruimtes zijn per augustus 2024 beschikbaar. Het vervoer naar Breda vervalt dan voor de twee jongste groepen."

SIPO wil op termijn onderwijs bieden aan ongeveer tweehonderd leerlingen in Oosterhout.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer