Basisscholen blij dat ze weer open zijn na melding over demonstratie

Op het schoolplein wordt er alweer flink gespeeld door de basisschoolleerlingen. Het is duidelijk. De drie basisscholen in Rotterdam-Noord zijn weer open nadat ze woensdag 3 juli dicht waren vanwege een mogelijke gewelddadige demonstratie. Directeur Janneke Jongen van het Dominicus Kindcentrum is erg blij. “Het schooljaar op een prettige manier afsluiten is wel het belangrijkste op dit moment.” Dat meldt Rijnmond.

Dominicus Kindcentrum, De Blijberg en Daltonschool De Margriet aan de Noorderhavenkade waren op woensdag 3 juli gesloten. De scholen besloten na die ene dag, waarin er uiteindelijk niets gebeurde, donderdag 4 juli weer open te gaan.

In de rij

In de ochtend staan de kinderen bijna in de rij om weer naar school te gaan. Ook de leraren en de leiding van de scholen zijn blij dat ze weer open mogen. Directeur Jongen legt uit dat angst niet overheerst. “Woensdagochtend 08.00 uur zou er op het schoolplein een demonstratie zijn, maar deze heeft niet plaatsgevonden. Verder zijn er geen signalen van andere dreigingen.”

Ouders snapten het volkomen toen de scholen besloten een dagje dicht te blijven, stelt Jongen. Een moeder van twee leerlingen uit groep 2 en 6 van De Blijberg is het met Jongen eens. “Ik had het vermoeden dat het uiteindelijk een grap zou gaan”, zegt de moeder.

Onbegrip bij ouders 

Dat de scholen al zo snel weer opengaan, valt niet bij alle ouders even goed. “Deze drie scholen zo dicht bij elkaar, ik vind het toch wel een beetje eng”, aldus een moeder. Waarom de scholen weer open kunnen snapt ze ook niet helemaal. “Eigenlijk heb ik daar nog te weinig informatie over gekregen.”

Incheckmoment 

In elke klas wordt er iedere ochtend een ‘incheckmomentje’ gedaan. Kinderen kunnen praten over hoe ze zich die dag voelen. “We vinden het belangrijk hoe kinderen de school binnenkomen. Dat heeft namelijk veel effect met hoe ze de dag doorkomen”, aldus Jongen. Nu de scholen weer open zijn komt het incheckmoment op het juiste moment. Dat gaat er nu dan ook iets uitgebreider aan toe dan normaal gesproken.

Kinderen van een basisschool in Oss werden een halve maand geleden bedreigd. Namen van leerlingen stonden op foto’s van kogels. Jongen zegt dat ze niet weet of het nu om kopieergedrag gaat. “Wij laten het recherchewerk dan ook aan de politie over.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk