Basisschoolleerlingen uit Dronten leren vissen tijdens speciale visles

Basisschool Het Zuiderlicht uit Dronten gaf de kinderen dinsdag 2 juli visles. Hengelsportvereniging Lelystad-Dronten kwam langs op de basisschool. De leerlingen kregen eerst een biologieles over de vis en in welk water ze leven. Vervolgens gingen ze met een hengel en wat aas aan de waterkant zitten voor een praktijkles. Dat meldt Omroep Flevoland.

De kinderen mochten eerst nog even oefenen op nepvissen. Zo leren ze hoe ze netjes moeten omgaan met de vis, de omgeving en hoe ze zich moeten gedragen, stelt vismeester Jaap de Jager. Ondertussen zijn de leerlingen fanatiek met de hengels aan de slag gegaan.

Enthousiaste leerlingen op de kade 

Nadat de kinderen geoefend hebben mogen ze hun hengel werpen. Vol geduld wachten ze op de kade. Juf Eva de Graaf ziet allemaal enthousiaste leerlingen. Overigens wilde niet elk kind meedoen met de visles, maar dat hoefde ook niet.

Veel vissen 

De juffen en de vismeesters hadden het druk, want de ene na de andere vis werd uit het water gehaald. En de leerlingen hadden nog wel hulp nodig met hun vangst. Ondanks de les vooraf waren er toch een aantal vissen die het niet overleefd hebben. Volgens juf Eva probeerde de kinderen wel goed met de vissen om te gaan. “Maar het blijven natuurlijk kinderen.”

De visles zorgt voor een hoop enthousiaste jonge vissers. Een leerling legt uit dat het heel mooi is als je een vis vasthoudt. “Je kan zijn schubben aan je hand krijgen en die glinsteren heel mooi.”

Natuur en de waarde van dieren 

Volgens De Jager van de hengelsportvereniging leren de kinderen ook nog iets over de natuur en de waarde van dieren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk