Moslimkinderen uit Deventer lopen pelgrimstocht door eigen school

Leerlingen van De Zonnebloem uit Deventer maakten woensdag 19 juni hun eigen pelgrimstocht. Daarvoor gingen ze niet naar Mekka. Ze maakten hun zogenoemde hadj dwars door de school. Directeur van de islamitische basisschool, Aziz Maskoul, geeft aan de mini-hadj de afsluiting is van het Offerfeest. Dat meldt RTV Oost.

De leerlingen liepen in de gemeenschapsruimte van de school zeven rondjes om een zelfgemaakte Kaäba. Dat is voor moslims de heilige plek middenin Mekka. De pelgrims in Saoedi-Arabië doen dit bij hele hoge temperaturen. Voor de leerlingen van de school pakt het allemaal iets gunstiger uit.

Docent Sandra Meijerink is geen moslim. Ze vindt het ritueel erg indrukwekkend om te zien. “Het is hier geen Mekka, maar wel heel mooi.”

Mini-hadj 

Net als alle andere leerlingen lopen Haroen, Malik en Hassan mee met de mini-hadj. “Het is voor mij een droom om een keer echt naar Mekka te gaan”, aldus Malik.

Rituelen van de hadj 

Op de school worden de rituelen die bij de hadj horen op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. Directeur Maskoul legt uit dat de leerlingen naast rondjes lopen om de Kaäba ook steentjes gooien om de duivel te verjagen.

Temperaturen 

Op de school is de temperatuur stabiel en ligt deze rond de 20 graden. In Mekka is het op dit moment 43 graden in de schaduw. Haroen legt uit dat hij in de winter al een kleine hajd heeft gedaan. “Toen was het ook al heel warm met temperaturen van 30 graden.”

'Ik wil graag een Ferrari' 

Directeur Maskoel ziet allerlei enthousiaste kinderen die meedoen aan de mini-hadj. Een van de leerlingen vertelt Maskoul dat hij in zijn smeekbede aan Allah om een Ferrari heeft gevraagd. “Deze mini-hadj hebben we georganiseerd zodat onze kinderen weten waarom de hadj wordt georganiseerd. Ze leren ook over Pasen en Kerstmis. Dit hoort daar ook bij.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk