Commotie op basisschool De Ster: dit is er aan de hand

Basisschool de Ster uit het Brabantse Westerhoven krijgt de afgelopen tijd veel voor de kiezen. Drie juffen zijn vertrokken vanwege een meningsverschil over de cultuur binnen de school en over de pedagogische aanpak. Vervolgens kwam het nieuws naar buiten dat ouders liever hebben dat de directie van de school vertrekt. Daarvoor is zelfs een petitie opgezet en ingeleverd bij de schoolleiding. Wat is er nu allemaal aan de hand op De Ster? We praten je graag even bij.

De leraressen die moesten vertrekken werkten jarenlang in de groepen 5, 6 en 8. Een onderwijsadviesbureau deed onderzoek naar de situatie en gaf aan dat er binnen het team een onwerkbare situatie is ontstaan. Daarom was het vertrek van de juffen niet meer te omzeilen.

Kritiek op aanpak pestgedrag

Ze hadden kritiek op de aanpak van het pestgedrag binnen groep acht. Extern onderwijsadviesbureau Fides werd in de arm genomen en moest de leerlingen helpen aan een beter zelfvertrouwen. Volgens onderzoek zou het personeel goed gehandeld hebben, maar over het beleid van de school was men niet te spreken. Uiteindelijk bracht onderwijsadviesbureau Fenom het advies naar buiten dat de drie juffen ervoor zorgden dat het niet mogelijk was om kwalitatief goed onderwijs te geven. Het was beter om ze weg te sturen. 

Veel leerlingen kregen steun van de juffen, daarom vinden de ouders het ook ontzettend jammer dat nu juist deze drie moeten vertrekken. En aangezien het nieuwe schooljaar al bijna voor de deur staat, is het nog maar de vraag of er dan drie nieuwe docenten zijn aangenomen. 

Meerdere problemen

Overigens is het vertrek van de juffen niet het enige probleem op de basisschool. De communicatie tussen De Ster en de ouders verloopt al jaren stroef volgens Eric van Palen, woordvoerder van de bezorgde ouders. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende onderzoeken gedaan naar hoe alles verloopt op de basisschool. Het bestuur en de regiodirectie hebben de resultaten nooit gedeeld met de ouders.

Oudergesprekken, CITO-toetsen, schoolrapporten en de overstap naar het voortgezet onderwijs komen in het geding vanwege de chaos op de school. In de petitie die de ouders aan de schoolleiding hebben overhandigd staat dat de leeromgeving voor hun kinderen niet veilig is. Voor de docenten geldt dat trouwens ook.

Eisen ouders

De directeur van de school en de regiodirecteur mogen wat de ouders betreft aftreden. Vervolgens kunnen de drie juffen dan weer terugkomen. Van der Palen vindt dat zij een nieuwe kans verdienen. Wat precies de eisen zijn van de ouders is hier te lezen. 

Meer weten? Lees ook: Basisschool neemt afstand van drie juffen en Veel onrust op basisschool De Ster 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk