Huiswerkbegeleiding voor basisschoolleerlingen een groot succes

Tweehonderd basisschoolleerlingen uit Zoetermeer krijgen iedere week huiswerkbegeleiding van Zakaria, Hicham en Charif. Dat doen de vrienden vrijwilli en daarnaast studeren ze zelf ook nog. Na schooltijd helpen ze leerlingen in Zoetermeer, Den Haag en Haarlem. Ze willen jonge kinderen motiveren om te leren en ze laten hun zien dat ook zij kunnen gaan studeren in de toekomst. Dat meldt Omroep West.

Op basisschool De Regenboog uit Zoetermeer gaat de bel om 14.30 uur. Het schoolgebouw loopt leeg. Sommige leerlingen blijven hangen in de school. Zij komen bijeen in het lokaal van groep vier voor huiswerkbegeleiding.

Huiswerkbegeleiding 

Zakaria Bousdar en Charif Bouhaddou zijn drie jaar geleden gestart met het geven van huiswerkbegeleiding aan scholieren in Den Haag. “Wij misten vroeger de begeleiding waardoor we geen goede studiekeuzen hebben gemaakt. Ook hadden we geen vrienden of oudere broers die goed waren in studeren”, aldus de mannen.

Extra aandacht 

Nu drie jaar laten geven ze honderden kinderen na schooltijd de extra aandacht die ze nodig hebben. Zakaria en Charif volgen daarnaast nog beiden een hbo-opleiding. Hicham studeert geneeskunde. Hij is aan het afstuderen en Zakaria is ondertussen bezig met het schrijven van zijn scriptie. De mannen krijgen hulp van zo’n vijftig vrijwilligers voor de huiswerkbegeleiding, maar toch is het voor hen wel pittig.

Het vrijwilligerswerk gaat namelijk altijd door. “We beantwoorden mailtjes in de sportschool, als we in de auto zitten. Het stopt nooit. Gelukkig vinden we het leuk om te doen.”

Enthousiast 

Basisschool De Regenboog is enthousiast over de huiswerkbegeleiding. Basisschooldirecteur Anna Vreugdenhil vertelt dat ze gestart zijn met een klein groepje leerlingen. Scholen betalen een kleine bijdrage aan de stichting. Zo kunnen de drie mannen bijvoorbeeld trainingen voor de vrijwilligers betalen.

“Leerkrachten zien dat de huiswerkbegeleiding zijn vruchten afwerpt en ook ouders zijn tevreden”, aldus Vreugdenhil.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk