Dit doen scholen tijdens de Week van de Natuur

Deze week is de allereerste Week van de Natuur van start gegaan op scholen in het basisonderwijs. Kinderen leren van alles over de natuur, maar gaan ook de natuur in om op ontdekkingstocht te gaan. Elke dag van deze week staat in het teken van een ander thema. Aan het einde van de week kunnen de leerlingen tijdens een quiz laten zien wat ze allemaal geleerd hebben.

De opdrachten in de natuur duren ongeveer 20 minuten. Leerkrachten mogen zelf kiezen wanneer ze de opdrachten doen. Zo kan bijvoorbeeld de maandagopdracht ook op de woensdag worden uitgevoerd. Mocht er geen bos in de buurt van de school zijn, dan is het schoolplein ook een ideale plek om de opdrachten uit te voeren.

De opdrachten

Maandag: Leerlingen vliegen mee met de koolmees en zien hoe de leefwereld eruitziet van deze vogel.

Dinsdag: Tijdens een digitale gastles leren de kinderen van alles over water en het leven onder het wateroppervlak.

Woensdag: Vandaag blijven de leerlingen met beide benen op de grond en krijgen ze een les over de brandnetel.

Donderdag: De regenworm staat centraal in deze natuurles.

Vrijdag: De eindquiz, wat hebben de leerlingen opgestoken van deze eerste editie van de Week van de Natuur?

Slootjesdagen 

Tijdens de Week van de Natuur vinden ook de IVN Slootjesdagen plaats. Door heel Nederland kunnen kinderen, hun leraren en ouders voor de tiende keer de sloot onderzoeken. Samen met de natuurgidsen van het IVN leren ze van alles over welke dieren en planten er in en rond een sloot leven.

De gidsen staan op ruim 100 locaties in Nederland klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten. Met deze attributen kunnen de klassen zelf aan de slag met hun onderzoek naar het leven in de sloot. Wie weet kom je wel een spinnende watertor tegen, of een schaatser.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bron: IVN