Basisschoolleerlingen ervaren gezonde spanning tijdens hun fietsexamen

Basisschoolleerlingen uit Lelystad gaan deze maand op voor hun fietsexamen. De leerlingen hebben het theorie-examen al gemaakt, maar alleen als het praktijkexamen met een voldoende wordt afgerond zijn ze echt geslaagd. Dat meldt Omroep Flevoland.

Groep 7 van OBS de Boeier doet ook mee aan het examen. Veilig Verkeer Nederland doet de organisatie van de verkeersexamens in Nederland. Rivo is best een beetje gespannen voor het examen. Maar om zijn slagingskans te vergroten heeft hij iets bedacht. “Ik heb links en rechts op mijn handen geschreven, omdat ik soms vergeet wat wat is.”

Fiets checken 

Voordat de kinderen beginnen aan hun examen wordt eerst hun fiets gecheckt. Een kind die op zijn fatbike kwam kreeg een standje, de rest van de fietsen was goed. Bij een controlepost bleek de leerling op de fatbike veel te hard te rijden. De examinator heeft hier een notitie van gemaakt.

Oranje hesje met rugnummer 

Tijdens het examen dragen de leerlingen een oranje hesje met een rugnummer. Zo zijn ze goed herkenbaar voor de examinatoren die langs de weg zitten. Niet goed over de schouder kijken is de meest gemaakte fout. Sommige kinderen laten, in het zicht van de examinatoren, hun stuur los als ze het schoolplein op fietsen. Dat kan natuurlijk ook niet.

Juf Ellen is niet bang dat er iemand tijdens het examen van vrijdag 17 mei zakt. De leerlingen hebben de theorielessen gehad en met hun ouders mochten ze de route al oefenen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk