Theo Thijssenschool in Assen neemt zijn intrek in voormalig Pabo-gebouw

De Theo Thijssenschool in Assen gaat verhuizen naar het gebouw van de Pabo aan de Zeemanstraat. Onderwijskoepel Plateau en de gemeente Assen geven in ieder geval de voorkeur aan deze locatie. Dat meldt RTV Drenthe.

Het gebouw van de basisschool aan de Sluisstraat is flink verouderd. De verhuizing naar het Pabo-gebouw aan de overkant was overigens niet de enige optie. Op de huidige locatie zou ook een heel nieuw pand gebouwd kunnen worden. Het pand van de Pabo bleek, na een haalbaarheidsonderzoek van de gemeente, de beste optie. De Theo Thijssenschool kan dan gelijk weer veertig jaar mee.

Basisschool en kinderopvang 

De basisschool en de kinderopvang kunnen beiden in het gebouw ondergebracht worden. Basisonderwijs, kinderopvang en de buitenschoolse opvang moeten in hetzelfde gebouw terechtkomen. Plateau Openbaar Onderwijs en Plateau Kinderopvang krijgen daar een plek voor hun bestuurskantoor.

Pand verkocht aan de gemeente Assen 

NHL Stenden verkocht de panden aan de Zeemanstraat vorig jaar al aan de gemeente Assen. De noordelijke hogeschool had toen bekendgemaakt in 2026 te stoppen met de lerarenopleiding in Assen. De Pabo ging de laatste jaren al van een voltijdopleiding naar een deeltijdopleiding.

De Theo Thijssenschool overbrengen naar de Zeemanstraat is volgens de gemeente goedkoper dan een nieuw schoolgebouw. En bij de nieuwbouw waren er tijdelijke leslokalen nodig, deze hoeven er nu niet te komen. De kinderen krijgen nu eerst hun lessen aan de Sluisstraat totdat het Pabo-pand helemaal klaar is.

Verbouwing van het pand 

Er zijn een aantal eisen gesteld aan het verbouwen van het onderwijspand. Deze eisen moeten rond de zomer duidelijk zijn. Op de plek waar de Theo Thijssenschool nu nog staat wil de gemeente Assen woningen gaan bouwen. Er is bijna 4,4 miljoen euro gereserveerd voor het herhuisvesten van de school.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk