De 8-jarige Lucas van Beers wordt door zijn klasgenoten op de Sancta Mariaschool de 'schoolarcheoloog' genoemd, aangezien hij in zijn vrije tijd stadspark Kijk in de Pot in Bergen op Zoom afspeurt op zoek naar historisch materiaal, zo meldt BN/De Stem. Ondanks dat Lucas nauwelijks gebruik maakt van een metaaldetector, heeft hij toch al heel wat bijzondere vondsten gedaan.

Recent vond hij een muntje met de beeldtenis van koning Karel VII, die van 1483 tot 1498 met de scepter zwaaide in Frankrijk. Het muntje, een Denier Tournois, liet Lucas onderzoeken door archeoloog Alexander van der Kallen.

Het muntstuk heeft inmiddels een plaats gekregen in de vitrinekast van Lucas, waarin hij zijn mooiste vondsten bewaart. Naast het muntje vond Lucas al tientallen loden musketkogels en musketvuurstenen, knopen van militaire uniformen, veel lege koperen kogelhulzen en witte stenen pijpenkoppen.

Lucas riep al dat hij archeoloog wil worden toen hij vier jaar oud was. Alhoewel hij in groep 5 zit, mag hij soms presentaties in groep 8 geven over zijn bijzondere vondsten.

© Nationale Onderwijsgids