Navigatiesystemen voor schoolzones landelijk uitgebreid

Scholen en gemeenten zijn druk bezig met het verbeteren van de verkeersveiligheid rondom scholen. Aan het begin en einde van een schooldag is het namelijk erg druk in de schoolzones. Rijkswaterstaat lijkt inmiddels de perfecte oplossing te hebben gevonden. Deze oplossing is gerealiseerd in de vorm van een app, aldus PO Raad.

Rijkswaterstaat voerde in 2023 namelijk een proef uit met een gloednieuwe app. Het was een proef met navigatie-apps voor schoolzones. Daaraan deden vijf gemeenten in Nederland mee. Dit bleek een groot succes en daarom wordt de database van de apps uitgebreid. Voor de zomer moet de data van alle schoolzones in Nederland, verkregen via het Nationaal Wegenbestand, beschikbaar zijn voor de apps. Navigatie- en informatiediensten kunnen daarmee de weggebruikers waarschuwen dat zij een schoolzone naderen.

Om deze app goed te laten functioneren moeten scholen en gemeenten ervoor zorgen dat de data altijd up to date is. Scholen kunnen hun steentje bijdragen door de schooltijden goed bij te houden en door te geven, dat kunnen ze via deze website doen. Gemeenten kunnen dan weer helpen door ervoor te zorgen dat de locaties van de schoolzones kloppen. Zij kunnen dit beheren en eventueel aanpassen via deze website.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema