Koning brengt bezoek aan Joodse basisschool in Amsterdam-Zuid

Zijne Majesteit de Koning bezocht maandagmiddag 15 april in stadsdeel Amsterdam-Zuid onder meer Joodse winkeliers, de Joodse basisschool Rosj Pina en multicultureel jongerencentrum ‘De Rijn’ van Stichting Combiwel. Samen met burgemeester Halsema ging hij daar in gesprek over wat er leeft in de wijk. Het bezoek komt voort uit de eerdere gesprekken van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in de ambtswoning van de burgemeester in het kader van de doorwerking van de situatie in Gaza en Israël in Nederland. Dat meldt de Rijksoverheid.

In de Kastelenstraat, waar zich meerdere Joodse ondernemers hebben gevestigd, ging de Koning in gesprek met een winkelier om vervolgens door de straat naar basisschool Rosj Pina te wandelen. Daar sprak de Koning met Joodse scholieren van naastgelegen middelbare school Maimonides en leerkrachten over hun ervaringen met antisemitisme en de gevolgen daarvan voor hun dagelijks leven.

Jongerencentrum

Daarna bezocht de Koning jongerencentrum ‘De Rijn’ verderop in de wijk. Onder andere vanuit dit buurthuis zet Stichting Combiwel zich in om bewoners in de wijk te verbinden. Het is een multicultureel jongerencentrum en vormt een uitvalsbasis voor straatcoaches en jongerenwerkers om in contact te blijven met de jongeren in de wijk. Hier sprak Koning Willem-Alexander met straatcoaches en jongeren over hun ervaringen in de wijk en de omgang met leeftijdsgenoten met een andere maatschappelijke, culturele of religieuze achtergrond.

Op 29 februari jl. sprak het Koninklijk Paar op de ambtswoning van burgemeester Halsema met straatcoaches en jongerenwerkers uit verschillende Amsterdamse wijken en met mensen met een Palestijnse, Joodse en islamitische achtergrond uit Amsterdam over hoe de huidige situatie in Gaza en Israël ingrijpt in hun dagelijks leven en in de omgang met elkaar. Het Koninklijk Paar ontving op 6 november 2023 op Paleis Huis ten Bosch een aantal vertegenwoordigers van organisaties, maatschappelijke groepen en initiatieven in Nederland in verband met de situatie in Gaza en Israël.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: RIVM