CIDI: op scholen flinke toename antisemitisme te zien

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft het afgelopen jaar een toename van antisemistme geconstateerd. De meeste gevallen van jodenhaat vonden vorig jaar plaats op scholen. Er vonden vijf keer zoveel incidenten plaats als het jaar daarvoor en dat is een ernstige stijging, aldus De Dagelijkse Standaard.

Het CIDI spreekt met deze toename van een 'historisch dieptepunt’. Het CIDI doelt met antisemistemse op het beledigen, haten en bedreigingen van de Joodse bevolking. Het informatiecentrum denkt dat jodenhaat gepaard gaat met de toename van asielzoekers en migranten.

Hamas 7 oktober 

De stijging vond vooral plaats na de Hamas-incidenten op 7 oktober 2023. Op die dag werden er veel onschuldige, feestvierende mensen op brute wijze vermoord, verkracht en mishandeld. En er zitten nog steeds veel onschuldige mensen vast in Gaza. Het CIDI verwachtte wel dat de ellende zou overwaaien naar het westen, maar noemt het zorgelijk dat kinderen vanwege hun Joodse afkomst worden bedreigd en volgens sommige meldingen zelfs worden mishandeld op school.

Het CIDI geeft aan dat sommige leerlingen vanwege de ernstige dreiging zelfs moeten verhuizen naar een andere school. Simpelweg omdat hun veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. Er waren ook leerlingen die extra lang thuis moesten blijven omdat ze bang waren. En er zijn zelf gevallen geconstateerd waarin leerlingen hun achternaam hebben veranderd zodat ze dan wel veilig naar school konden.

Het informatiecentrum concludeert dat de docenten beschikken over onvoldoende kennis en daadkracht om deze kwestie aan te pakken. Hierdoor kan er op de scholen geen veilige sfeer en cultuur gecreëerd worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema