Lesgeven in de buitenlucht is heel normaal op scholen in Meppel en Steenwijk

De negende landelijke Nationale Buitenlesdag gaat op dinsdag 9 april van start. Voor leraren is deze dag in het leven geroepen met de intentie om vaker het klaslokaal te verlaten. In plaats daarvan kunnen zij ook lesgeven op het schoolplein. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Leerkracht Femmie Berger van basisschool Don Bosco uit Steenwijkerwold heeft haar school voor het eerst niet opgegeven voor de Nationale Buitenlesdag. “Maar dat is een goed teken hoor.” Het buiten lesgeven gebeurt namelijk al regelmatig op de basisschool. Daarom hoeven ze er geen aandacht meer aan te besteden.

Buiten lesgeven 

Berger geeft les aan groep drie en is een groot voorstander van buiten lesgeven. Ze probeert elke dag met de kinderen naar buiten te gaan, want bewegend leren vindt Berger erg belangrijk. “Door bewegend leren blijft de lesstof beter hangen dan wanneer kinderen alleen binnen zitten.”

Rekenen en taal 

Rekenen is bijvoorbeeld zo’n les die Berger op het schoolplein geeft. De kinderen leren de getallen door te springen van nul tot honderd. De juf gaat voor de taallessen ook dagelijks met de kinderen naar buiten. Ze moeten een woord onthouden en dan het schoolplein oversteken. De ene keer moeten ze gewoon lopen, de andere keer op hun tenen of hakken. Zolang ze het woord maar onthouden, want zo trainen ze hun kortetermijngeheugen.

Leerkracht Esther de Boer van kindcentrum het Kompas uit Meppel geeft al jaren buitenlessen. De leerkracht van groep drie is elke vrijdag op het schoolplein te vinden. Ze begon acht jaar geleden met buiten lesgeven. Na een drukke lesweek hebben veel kinderen moeite om zich te concentreren op de lesstof. Op de laatste schooldag van de week is de rek er echt wel uit, aldus De Boer. Buiten passeren alle vakken die ik binnen zou geven de revue, zegt de juf.

Nationale Buitenlesdag 

Voor de landelijke Nationale Buitenlesdag heeft ook Het Kompas zich dit jaar niet opgegeven. Volgens De Boer is een speciale buitenlesdag voor de school niet meer nodig, want bij hen is het een gewoonte geworden.

DoeVrijdag 

Op de basisschool uit Meppel is DoeVrijdag een begrip geworden door De Boer en haar collega Nienke Gernaat. Via sociale media publiceren zij filmpjes over de buitenlessen. Inmiddels hebben ze al meer dan 34.000 volgers. Kinderen komt vol enthousiasme en plezier naar school dankzij DoeVrijdag. De Boer ziet dat kinderen genieten van het buitenzijn.

Trainingen over bewegend leren 

De docente verspreid haar kennis over bewegend leren inmiddels ook via trainingen op basisscholen. Docenten moeten na de training enthousiast genoeg zijn om de volgende dag ook met hun kinderen op het schoolplein te staan. “Ik geef voorbeelden en laat meerdere filmpjes zien. Vervolgens ga ik met de leraren naar buiten en gaan wij zelf lessen uitvoeren.” De Boer vindt het grappig dat het altijd werkt, want ze heeft de docenten eigenlijk alleen maar een voorzetje gegeven.

Aanmelden voor de buitenlesdag kan hier.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk