Basisschool uit Diever hoeft niet meer te vrezen voor pesticiden lelieteelt

De lelieteelt aan de Molenlaan in Diever gaat niet meer door. Dat bleek tijdens een spoeddebat van de gemeenteraad. Volgens wethouder Renate Masselink (VVD) is dat besluit dinsdagmiddag 26 maart genomen na een overleg van een aantal weken. Dat meldt RTV Drenthe.

Een boer wilde dit jaar beginnen aan lelieteelt op een akker aan de Molenlaan in Diever. De grond ligt op 40 meter afstand van een basisschool en een peuterspeelzaal. Dat zorgde voor veel onbegrip in de omgeving. Meten = Weten kwam als actiegroep op voor de belangen van bezwaarmakers. 

Pesticiden 

De leerlingen van de school zouden namelijk gevaar lopen vanwege de pesticiden die gebruikt worden tijdens de lelieteelt. En langdurige bloostelling aan bestrijdingsmiddelen zorgt voor veel gezondheidsrisico’s, stelt woordvoerder Dick van Dijk.

Nog meer lelievelden 

Een aantal buurtbewoners maakten bekend dat ze naar de rechter zouden stappen, maar dat is nu niet meer nodig. Van Dijk is nog niet geheel tevreden. In de omgeving van de school zijn nog meer lelievelden. “Ik ben heel benieuwd naar een vervolgverhaal.”  Van Dijk gaat ervan uit dat de rechtszaak een grote rol heeft gespeeld in de snelle ontwikkeling. Ouders van de school en andere betrokkenen gaan nu met een advocaat overleggen wat de vervolgstappen zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk