Oekraïense school in Papenvoort mag jaar langer openblijven

De basisschool speciaal voor Oekraïense kinderen bij Papenvoort (Drenthe) blijft waarschijnlijk nog een jaar open. Het schoolbestuur bekijkt meteen of de school na dat jaar ook nog open kan blijven. Dat meldt RTV Drenthe.

Directeur Marike Vast van Kindcentrum Papenvoort vindt het zeer goed nieuws. Het geeft haar de gelegenheid om te kijken of ze langer door kunnen gaan met de school. Bestuurder Aldert Hoksbergen van scholenkoepel CNV is wat voorzichtiger, maar geeft wel aan zijn best te doen de school open te houden.

Sluiten van alle Oekraïense scholen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wil juist dat alle scholen voor Oekraïense kinderen na de zomer dichtgaan. De leerlingen gaan verder met het onderwijs in internationale klassen of via het reguliere onderwijs.

Getraumatiseerde kinderen 

Het schoolbestuur in Papenvoort is het daar niet mee eens, want lang niet alle kinderen kunnen al verder in het regulier onderwijs. Niet elke ‘normale’ basisschool kan goed overweg met door oorlog getraumatiseerde kinderen. En op scholen rondom Papenvoort is er niet genoeg plek om de kinderen op te vangen.

Of de school open mag blijven, moet blijken uit gesprekken met de gemeentes Aa en Hunze en Midden-Drenthe met het miniserie van Onderwijs. De subsidie voor de school vanuit het ministerie stopt sowieso na de zomer.

Te weinig scholen rondom Papenvoort 

Het ministerie van OCW laat aan RTV Drenthe weten dat er in de omgeving van Papenvoort te weinig scholen zijn. Daarom is er sprake van een speciale situatie. Er wordt nu in het belang van de leerlingen gekeken naar een gerichte aanpak. Want de leerlingen moeten als de school sluit wel ergens naartoe kunnen. Volgens het ministerie is het de bedoeling om de kinderen zo snel mogelijk naar het reguliere Nederlandse onderwijs te laten gaan.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk